Weetjes

Industrieel erfgoed in Deinze
De bloei van de nijverheid in de 19e en 20e eeuw
Deinze kende vanaf de 19e eeuw een economische bloei dankzij de groei van talrijke nieuwe industrieën.
Aanvankelijk zijn deze vooral actief in klassieke nijverheidstakken zoals de textielindustrie of de veevoederproductie, maar later wordt Deinze vooral bekend voor zijn kinderwagen- en speelgoedbedrijven.
In Deinze (Petegem-aan-de-Leie) waren er 10 fabrieken die zich hoofdzakelijk toelegden op het produceren van kinderwagens, poppenwagens, driewielers, trapauto’s,…
In 1887 startte in Deinze een kinderwagenfabriek, die in 1927 definitief de naam “Les Usines Torck S.A.” kreeg na de overname in 1909 door Paul Hautekeete en Emiel Torck. In de daarop volgende jaren ontstonden nog 9 andere familiale bedrijven: La Carrosserie Enfantine – Periclès (1888), Stilt Bird (1892), Puls-Bovie (1898), Swan (1910), l’Américaine (1924), Forbel (1925), La Parfaite (1927), Souplex I (1928) en Souplex II (1965).
Deinze en Petegem bleken een vruchtbare bodem voor kinderwagenfabrieken te zijn. Oorsprong van dit alles is waarschijnlijk te zoeken in het succes van de eerste fabrieken alsook in de gunstige economische ligging aan Leie en spoorweg plus de mogelijkheid tot uitbreiding voor werkmanshuisjes.
In Deinze zijn nog heel wat oude industriële gebouwen te vinden uit deze bloeiperiode. Sommige werden omgevormd tot woningen, in andere is er nog steeds commerciële activiteiten.
Het Museum van Deinze en de Leiestreek beschikt binnen de volkskundige afdeling over heel wat objecten die getuigen van het belang van deze nijverheid in Deinze, waaronder een bijzonder mooie collectie oude kinderwagens.
De kinderwagens en het speelgoed uit deze periode is ook bijzonder gegeerd bij verzamelaars, er bestaan dan ook verschillende uitzonderlijke privé-collecties met prachtige stukken die in Deinze werden gemaakt.

Een gedachte aan “Weetjes

  1. Johnf34

    Hey very nice website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds alsoI’m happy to find numerous useful information here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . . ddedcaeeakgc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *