Nieuwkamp

kinderwagen 2-001Kinderwagenfabriek G.J. Nieuwkamp
door Laurens A. ten Horn

Aan de Houtstraat, op de hoek van de Jodengas op nummer 58, stond voor de oorlog een kinderwagenfabriek. Eigenaar was G.J. Nieuwkamp en het bedrijf heeft bestaan vanaf ongeveer 1914 tot in de jaren 1960. De kinderwagens, vouwwagens en poppenwagens die er gemaakt werden waren voornamelijk bestemd voor de lokale markt van Nijmegen en omstreken. Ze werden rechtstreeks vanaf de fabriek verkocht in de eigen winkel, maar ook wel via andere winkeliers. Het bedrijf voerde ook reparaties uit. De productie lag op enkele honderden wagens per jaar.

Oprichter G.J. Nieuwkamp was, samen met enkele anderen, rond 1914 in Nijmegen een smederij begonnen, maar stapte al snel over op het maken van kinderwagens. Vanaf 1918 stond het bedrijf vermeld als ‘kinderwagenfabriek’. In later jaren werd het ook wel aangeduid als kinderwagenfabriek ‘De Volharding’.

Echtpaar Nieuwkamp sr. met alle kinderen (bron: Lucia van Kempen, website Oudekinderwagens.nl)
Het gezin Nieuwkamp bestond uit tien kinderen, vijf jongens en vijf meisjes. De gezinsleden werkten allen mee in het bedrijf, waarbij de jongens zich vooral bezig hielden met het ijzerwerk en de assemblage, de meisjes met de bekleding, het stikken van de kappen, het maken van lakentjes en dergelijke. Het bedrijf had ook enkele werknemers.

De verkoop gebeurde aanvankelijk direct vanuit de werkplaats, later had men daarvoor een eigen winkel. De klanten konden, als ze dat wilden, ook op afbetaling kopen. Daarvoor bestonden afspraken met het credietbureau ‘Aza’ in de Smetiusstraat, dat een en ander regelde. Binnen veertig kilometer werd gratis thuisbezorgd. Het bedrijf adverteerde regelmatig in de plaatselijke pers.

In 1925 werd het bedrijfspand verbouwd tot een winkel waar de collectie getoond kon worden en werkplaatsen gesplitst naar de verschillende afdelingen zoals bankwerkerij, bakkenproductie, schilder- en bekleedafdeling.

De gevel van de winkel aan de Houtstraat zoals die er uitzag na de verbouwing van 1925; foto uit 1935 (bron: beeldbank RAN F14786)

Etalage Houtstraat 58; foto uit 1935 (bron: beeldbank RAN F14670)

Interieur van de winkel Houtstraat 58; foto uit 1935 met mogelijk de vrouw van de eigenaar en in elk geval heel veel modelletjes (bron: beeldbank RAN F14785)

Na de dood van de stichter kort na de tweede wereldoorlog werd het bedrijf voortgezet door zijn oudste zoon G.J.W.A.M. Nieuwkamp. Bij diens huwelijk in 1942 met J.T.J. Bakkers werd zijn beroep al vermeld als ‘kinderwagenfabrikant’. Hij was toen 34 jaar.

Het pand in de Houtstraat werd bij het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944 met de rest van de binnenstad verwoest. Na de oorlog is het bedrijf voortgezet in de Jan van Goyenstraat, waar men de panden 3, 42 en 44 in gebruik had. In nummer 3 woonde ook Nieuwkamp zelf.

kinderwagen 2 Familie Nieuwkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *